Цветанов иска адекватно законодателство за пътните инциденти

Цветанов иска адекватно законодателство за пътните инциденти
Цветанов благодари на майките на загиналите, които присъстваха на кръглата маса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Законодателството трябва да бъде по-адекватно във връзка с пътните инциденти, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това той направи в понеделник на кръгла маса в парламента на тема „Заедно за безопасност на пътя“, предаде агенция „Фокус“.

През последните 20 години за първи път се прави подобен дебат с участието на пострадалите и с участието на институциите – Парламента, Прокуратурата, Министерството на правосъдието, каза Цветанов.

„Ние сме длъжни да ограничим последствията за други семейства, защото никой не е застрахован на пътя. Благодаря на тези родители и на тези майки, които не спират да вземат участие в този дебат“, добави министърът.

„Ще дам пример с Нели, чиято дъщеря Лора загина на една пешеходна пътека във Варна. Тя е получила известие, без нейното съгласие, че Прокуратурата, заедно с извършителя, имат споразумение, с което извършителят е получил условна присъда“, посочи той.

„Никой не може да даде смислено обяснение за подобно споразумение и защо не се търси страната на жертвите. Надявам се, че с днешния дебат ще отворим една тема за обществена дискусия“, уточни Цветанов.

По думите му не може човек, който употребява алкохол или наркотици, да има условна присъда.

Той трябва да бъде съден с пълната строгост на закона, както и човек, който няма книжка, или човек, отнел човешки живот на пешеходна пътека, смята министърът.

„По 1000 или малко над хиляда души годишно си отиват във войната по пътищата. През последните две години има известно намаление, но ние трябва да ограничим възможността това да се случва“, допълни Цветанов.

Той благодари на майките на загиналите, които присъстваха на кръглата маса.

#Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Парламента #прокуратурата #Министерството на правосъдието #Нели #Лора #път #пешеходна пътека #условна присъда #войната по пътищата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници