Приеха проекта за нов Изборен кодекс

Приеха проекта за нов Изборен кодекс
Народното събрание прие на второ четене новият Изборен кодекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие на второ четене новия Изборен кодекс, предаде БГНЕС.

Според документа, ще има праг от 7% за пренареждане на листата за общински съветници. За да успее даден кандидат да измести друг свой колега от листата на определена партия и да се изкачи в нея, той ще трябва да събере поне 7% от гласовете на избирателите. При отказ от посочване на предпочитание - преференция, тя автоматично се прибавя за първия кандидат в листата.

Преференцията при изборите за европарламент ще е 5 процента от всички гласували за съответната листа. Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 5 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Имената на гражданите, които имат настоящ адрес през последните 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите извън България, ще се заличават от избирателните списъци.

Приети бяха и новите текстове, които уреждат преброяването на гласовете от експерименталното машинно гласуване. Данните от това гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на секционната избирателна комисия. А данните от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване се сумират, като общият брой на гласувалите избиратели с хартиени бюлетини и на машинно гласувалите избиратели трябва да е равен на общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване.

#Изборен кодекс #списъци #общински съветници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници