ГЕРБ работи за монополистите, според Станишев

ГЕРБ работи за монополистите, според Станишев
„Правителството на ГЕРБ води политика в ущърб на малкия и средния бизнес“, заяви Станишев. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Правителството на ГЕРБ води политика в полза на монополистите и в ущърб на малкия и средния бизнес, смята лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Чрез цялостното си законодателство, политиката на Министерския съвет и решенията за обществените поръчки, правителството води политика в подкрепа на монополи във всеки един сектор – от търговията до крайния потребител“,  заяви на заседанието на Националния съвет на БСП лидерът на партията Сергей Станишев, предаде агенция „Фокус“.

„Правителството на ГЕРБ води политика в ущърб на малкия и средния бизнес“, подчерта Станишев.

По думите на Станишев промените в Закона за горите целят конкретно облагодетелстване на определен брой фирми, в ущърб на малки и средни фирми. При малките бензиностанции, дребни магазини и бакалии е същото.

„Само за януари имаме 50 000 нови безработни – това е политиката на ГЕРБ и тя е в интерес на ограничен кръг фирми, близки до тях, и в ущърб на малкия и средния бизнес в България“, каза Станишев.

„ПЕС предлага конкретни механизми – данък върху финансовите транзакции, който е насочен срещу тези, които спекулират на международните пазари“, подчерта Станишев.

„При тези рамки, които сега се приемат за балансирани бюджети със структурен дефицит максимум 0.5% от БВП, европейският ресурс е ключов за всяка една държава“, допълни той.

„Към момента 70% от еврофондовете не са изразходвани и България има много сериозен принос в тази статистика. Как да се използва този ресурс, е изключително важен въпрос“, каза още Станишев.

„Ресурсът от Европейската банка за развитие да се използва за енергетика, енергийна ефективност, зелена енергия – от възможностите, които трябва да прецизираме конкретно в следващия етап на разработване на проектите“, посочи той.

„По отношение на еврофондовете – да се постараем и да подходим не тясно партийно, а от гледна точка на интересите на държавата. Не виждам воля от управляващите. Има такива заявки от президента Плевнелиев, но ще видим дали ще се постигне. Този ресурс да се използва ефективно и да дава ефект за догонващо развитие и конвергенция на българската икономика“, каза Станишев.

„БСП предлагат и съучастие на държавата в проекти. Посланието от дискусията е ясно и отговорно“, подчерта Станишев.

#Сергей Станишев #Станишев #лидер на БСП #ГЕРБ #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници