Велико Търново почете Левски ден по-рано

Велико Търново почете Левски ден по-рано
За четвърта поредна година Велико Търново организира поклонение в памет на Апостола на свободата Васил Левски на 18 февруари, а не както се отбелязваше преди това – на 19. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

За четвърта поредна година Велико Търново организира поклонение в памет на Апостола на свободата Васил Левски на 18 февруари, а не както се отбелязваше преди това - на 19 февруари.

Десетки великотърновци сведоха глава в знак на почит пред паметника на Васил Левски в центъра на града, където днес бе отбелязана 139-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата, предаде Дарик.

Преподавателят по „Нова българска история“ във ВТУ доц. Петко Петков е инициатор на идеята да се почита паметта на Левски на 18, а не на 19 февруари.

Историкът обяснява, че през 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Грегорианския календар, или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни.

За събитията, случили се преди 1 март 1900 г. обаче необходимата поправка е от 12 дни. Това се отнася и за датата на смъртта на Дякона, която по стар стил е 6 февруари 1873 г., но като се прибавят 12 дни - по нов стил става 18 февруари.

Велико Търново почете Апостола с военен ритуал и заупокойна молитва пред неговия паметник, където въпреки студеното време се събраха не само официални лица, но и много ученици и граждани.

Кратък рецитал със стихове и крилати фрази и мисли на Васил Левски представиха ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн.

„Ние, българите, сме благословени да имаме в историята си личност като Васил Левски“, каза в словото си кметът Даниел Панов.

„Целия си съзнателен живот Левски отдаде на каузата българският народ да си възвърне свободата и независимостта. Неговият живот, модел на поведение и отдаденост на каузата България са основание да се наричаме гордо и достойно българи“, подчерта градоначалникът.

#Велико Търново #Левски #Васил Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници