Хорст Зеехофер пое временно германското президентсво

A A+ A++ A

Хорст Зеехофер, който е президент на горната камара на парламента на Германия, пое временно функциите на президент на страната, след като президентът Кристиан Вулф подаде оставка.

Зеехофер също е премиер за немската област Бавария и лидер на Християнския социален съюз, който пък е дъщерна партия на Християн-Демократическия съюз на Ангела Меркел. Вулф отстъпва поста след редица скандали, включително и за личните му финанси.

След очакваната оставка на германския президент Кристиян Вулф, канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще преговаря с опозицията за излъчването на обща кандидатура за нов държавен глава.

Вулф се оттегли от поста в петък, след като в четвъртък прокуратурата обяви, че може да поиска сваляне на имунитета му, за да го разследва по обвинения за корупция.

Тя изрази съжаление, че е трябвало да се стигне до там, президентът на подаде оставка. "Той ни даде важни импулси, акцентираше върху многообразието в страната. Той и неговата съпруга Бетина достойно представляваха страната в чужбина", каза Меркел .

"Вулф заяви, че е убеден, че е действал коректно на различните постове и затова го уважавам", допълни канцлерът. Меркел заяви, че сега тя се се обърне към опозицията - социалдемократите и Зелените, за да предложат единна кандидатура за нов президент.

Според германската конституция новият държавен глава трябва да бъде избран в рамките на 30 дни от специалното Федерално събрание, което се състои от депутатите в Бундестага (долната камара на парламента) и същия брой представители на всички 16 провинции.

Целият скандал около президент и неговата оставка със сигурност е голямо поражение и за канцлера Меркел и партията й. Когато през 2010 г. предшественикът на Вулф Хорст Кьолер подаде оставка, Вулф беше кандидатът на Меркел. Той беше изключително трудно избран след три инфарктни тура на гласуване и тогава стана ясно, че в редиците на коалицията на Меркел има противопоставяне срещу него. Затова не е изненадващо, че сега тя ще се обърне към опозицията за излъчването на нов кандидат.

Опозицията в лицето на социалдемократите и Зелените също твърди, че е необходимо излъчването на консенсусен кандидат, а Левицата (бившите комунисти), заявиха, че се чувстват игнорирани, тъй като Меркел не ги е споменала като партньори, с които да преговаря.

През 2010 по-популярният и харесван от населението кандидат беше бившият дисидент и шеф на комисията по досиетата Йоахим Гаук.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници