Цветанов иска по-строги наказания за шофьорите убийци

Цветанов иска по-строги наказания за шофьорите убийци
Цветанов цитира статистика, според която годишно по пътищата на България загиват около 1000 души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нужни са законодателни промени, които да регламентират по-строги санкции за шофьорите, отнели човешки живот на пътя, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Трябва да се направят законодателни промени, които да съответстват на обществения интерес. Към момента няма квалифицирани обстоятелства при пътнотранспортни произшествия и заради това трябва да бъде въведен механизъм, с който да бъде ясно обяснено, че водач, употребил алкохол или наркотични упойващи вещества, ще бъде съден със строгостта на Наказателния кодекс“, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод жертвите на „войната по пътищата“.

„Водач, който е неправоспособен или лишен от тези права, също трябва да носи висока наказателна отговорност. И към произшествие, което е станало на пешеходна пътека, трябва да бъдем безкомпромисни, защото това означава, че говорим за населено място, за оживено място, където винаги има ограничение на скоростта, и когато имаме загубен човешки живот, означава, че някой си е превишил скоростта и по този начин е застрашил живота на някой човек“, обясни Цветанов.

Цветанов цитира статистика, според която годишно по пътищата на България загиват около 1000 души.

„С мерките, които бяха предприети през последните две години, 2010 година те са 776, а 2011 година са 657. Това са 657 семейства, които очакват справедливост, очакват справедлив процес и очакват да има наказателна отговорност за всеки, който отнеме човешки живот“, подчерта вътрешният министър.

Той каза още, че в понеделник ще бъде организирана кръгла маса в парламента „защото всяка една промяна трябва да бъде обсъждана там заедно с депутатите и законотворците“.

„Аз изключително много разчитам на присъствието на близките на жертвите и тогава ще можем да очертаем някои бъдещи законодателни промени в НК, НПК и всички други законодателства“, посочи Цветанов.

#Цветан Цветанов #Цветанов #министър на вътрешните работи #шофьори #пътнотранспортни произшествия #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници