ООН осъди насилието в Сирия

ООН осъди насилието в Сирия
Резолюцията изисква от генералния секретар на ООН до 15 дни да докладва дали Дамаск е изпълнил исканията в документa. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН прие снощи със 137 гласа „за“ и 12 „против“ резолюция, осъждаща Сирия за насилието срещу нейните граждани.

Резолюцията изисква от генералния секретар на ООН до 15 дни да докладва дали Дамаск е изпълнил исканията в документа, предаде БНР.

„Гласуването е ясно послание към Сирия“, заяви посланикът на Пакистан в ООН Абдула Хюсеин Харун.

„Има общо съгласие в международната общност върху две основни цели - незабавно прекратяване на насилието и убийствата и мирно разрешаване на ситуацията чрез политически процес, който да включва всички страни“, добави той.

Сред страните, гласували против, са: Русия, Китай, Венецуела, Иран, Куба и Северна Корея. Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви, че предложените от Москва поправки към проекторезолюцията са били отхвърлени.

„С цел да се придаде на текста по-балансиран характер, Руската федерация предложи няколко поправки. Същността им се състоеше в неконфликтни и разумни изисквания към всички опозиционни сили да се отделят от въоръжените групи, а също и призив към тези групи да прекратят нападенията срещу населените райони и държавните институции - точно така, както и правителствените войски са длъжни да прекратят обстрела на градовете и да се оттеглят от населените пунктове“, каза Чуркин.

Русия и Китай наложиха вето на подобна резолюция, в която също се призоваваше Башар Асад да подаде оставка, представена за гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 4 февруари.

Одобрената днес от Общото събрание резолюция няма задължителен характер, но е показателна за настроенията в международната общност.

#ООН #Общото събрание на ООН #Сирия #насилие #резолюция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници