LTE мрежата на "Макс Телеком" ще заработи до лятото

LTE мрежата на "Макс Телеком" ще заработи до лятото
A A+ A++ A

Първата комерсиална национална LTE мрежа в България в спектър 1800 MHz ще заработи през първата половина на годината. Това стана ясно на пресконференция на компанията "Макс Телеком", която я изгражда. На събитието присъстваха Даниел Купсин, председател на борда на директорите на компанията, изпълнителният директор Питър Ковел и Тони Робинсън, член на борда на директорите, които представиха актуалните тенденции в развитието на технологията 4G LTE и потребностите на българския пазар.

В момента компанията тества и оптимизира мрежата си, преди да започне да предлага услуги на крайни потребители. "Стратегическите ни планове са фокусирани върху пълно 4G LTE покритие навсякъде на закрито и на открито. Компанията има петгодишен план за развитие на мрежата, започвайки с големите градове и курортите. За старта "Макс Телеком" ще има над 20% покритие на българското население", заяви Питър Ковел.

Компанията продължава преговорите с трите български оператора за осигуряването на национален роуминг за гласови услуги, а Тони Робинсън очаква да бъде постигнато споразумение поне с един през следващите 3 месеца. То ще позволи на потребителите на услугите на "Макс Телеком" да провеждат гласови разговори. Технологията за пренос на глас през LTE мрежи VoLTE също се развива и вече има 42% телефони, които я поддържат. Масовото й навлизане обаче се очаква към края на тази година или през следващата.

Според последния доклад на GSM асоциацията досега 132 производители са представили 1371 потребителски устройства с LTE възможности, а само през миналата година новите модели са били 750, което е годишен ръст от 106%. 39% от всички LTE устройства са смартфони. Прогнозите на асоциацията са до края на годината в световен мащаб да има поне 350 комерсиални LTE мрежи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници