Цветанов бил „пречупил гръбнака" на мафията

Цветанов бил „пречупил гръбнака" на мафията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България пречупи гръбнака на организираната престъпност, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това той направи в Берлин по време на 15-ия Европейски полицейски конгрес, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според Цветанов България е взела всички необходими мерки за гарантиране надежността на границите си, от което следва изводът, че страната е изпълнила условията на Европейския съюз за приемане в Шенгенското пространство.

Затова министърът е настоял Брюксел да изпълни обещанията да приеме страната в Шенген.

„Настоящото положение не ни удовлетворява. Сега България е сигурна страна (и трябва да стане част от Шенгенската зона)", посочи Цветанов.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че против приемането на България и на Румъния в Шенген са Холандия и Финландия, които смятат, че властите в София и Букурещ не контролират ситуацията с престъпността и корупцията.

В изказването си пред конгреса в Берлин ръководителят на отдел „Шенген" в румънското външно министерство Мариан Тутилеску нарече присъединяването на страната му към зоната за свободно пътуване „решена работа".

Ние се придържахме към договореностите и сега очакваме нашите европейски партньори също да ги спазят, подчерта той.

Според Тутилеску Румъния е положила немалко усилия, за да повиши равнището на вътрешната сигурност, включително прибягвайки до чуждестранна помощ.

В борбата с организираната престъпност например румънските правоохранителни органи бяха подпомогнати от френски колеги, отбеляза той.

Холандия, която блокира присъединяването на двете страни към Шенген въпреки натиска от страна на останалите членки и високопоставени европейски представители, обвързва подновяването на преговорите за Шенген с получаването на два последователни положителни доклади за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред.

#Цветан Цветанов #МВР #организирана престъпност #министър на вътрешните работи #мафия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници