Трайков: Дебатът за шистовия газ ще бъде възобновен

Трайков: Дебатът за шистовия газ ще бъде възобновен
„Ще се постараем да представим на обществото цялата истина – такава, каквато е”, ангажира се Трайков. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Създава се парламентарна комисия, чиято цел е да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи по отношение на шистовия газ - и екологични, и технологични, и икономически.

Това каза пред TV7 министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в четвъртък.

Той допълни, че според него дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен.

„Ще се постараем да представим на обществото цялата истина – такава, каквато е“, ангажира се Трайков.

„Шистовият газ е ценен ресурс за енергийната независимост на България и ако можем да го използваме, ще е добре“, каза още министърът.

„При шистовия газ бяха експлоатирани страховете на хората. Като ти кажат, че ще се отрови водата, мотивите на учените не се чуват. Има много интереси, които се преплитат“, добави Трайков.

По думите на енергийния министър страховете на хората са оправдани, но остават много въпроси, на които трябва да се отговори.

Трайков уточни още, че е разговарял с френския си колега Ерик Бесон, който му е споделил убеждението си, че дебатът за шистовия газ във Франция – друга държава, в която има мораториум, ще бъде възобновен.

Засегната беше и темата с опасните язовири. Трайков поясни, че от проверени над 200 водоема, като опасни са определени 11.

„Ще направим втори оглед на тези язовири. Ще изпратим специалисти, които да предпишат конкретните инженерни мерки“, посочи той.

„Бързаме изключително много заради очакваното затопляне. Голямото изпитание ще е при снеготопенето в периода март-май“, каза още министърът.

Трайков подчерта, че не се интересува толкова много от управлението на язовирите, а от необходимите аварийни мерки.

„Това е ангажимент на собственика. Ако има проблем, да се установи - това е ангажимент на областния управител“, категоричен беше министърът.

#Трайчо Трайков #шистов газ #парламентарна комисия #Франция #язовир #водоем #България #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници