Саркози се кандидатира за втори мандат

Саркози се кандидатира за втори мандат
Саркози се представи като „капитан на кораб в разгара на буря“ и заяви, че „един президент на място има повече задължения, отколкото права“. Снимка: enjoyfrance.com
A A+ A++ A

Френският президент Никола Саркози обяви в телевизионно интервю по канал TF1, че ще се кандидатира за втори мандат на президентските избори.

„Да, ще се явя като кандидат за президент на изборите“, каза избраният през 2007 г. Саркози, който се стреми към нови пет години като държавен глава, 67 дни преди първия тур, съобщава АФП.

„Взех това решение, защото днешната ситуация във Франция, в Европа, по света, който преживява от три години насам поредица от безпрецедентни кризи, е такава, че ако не поискам отново доверието на французите, ще е абдикиране“, обясни Саркози.

Той се представи като „капитан на кораб в разгара на буря“ и заяви, че „един президент на място има повече задължения, отколкото права“.

„Имам какво да кажа на французите, имам предложения към тях“, подчерта той и уточни, че е взел това решение от няколко седмици.

Президентът се бори за „силна Франция“ и подчертава, че централната идея на неговата кампания е „да даде отново думата на народа чрез референдум“.

„Не трябва да се боим от думата на народа“, наблегна Саркози и обеща първи референдум за безработицата, обезщетенията за безработица и преквалификация на безработни.

Той обясни, че икономическата и финансовата криза са му попречили да проведе реформите, които е искал, по време на първия си мандат.

„Не може за пет години да се свърши всичко, а от три години имаме безпрецедентна поредица от жестоки кризи“, добави той.

„Ако искате да ви кажа, че не успяхме във всичко, това е ясно“, призна Саркози, който е най-непопулярният президент.

„Ще имаме общество, организирано по следния начин: онези, които имат силите и здравето, ще имат работа, за тези, които нямат работа, ще има професионална квалификация, а за онези, които не могат да работят повече, ще има солидарност. Говори се за френската мечта. По време на дългата си политическа кариера съм виждал политици, които обещават мечтата. Това винаги е свършвало като кошмар“, каза той, намеквайки за политическите си противници и по-специално Франсоа Оланд.

„Не бях избран, за да казвам „нищо не може да се направи“. Когато те избират, трябва да поемеш отговорности. Мисля, че нещата могат да бъдат променени“, заяви Саркози.

„Всеки път, когато има спорен въпрос, ще карам народът да решава“, увери френският президент.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 22 април, а вторият - на 6 май. Засега като заявено намерение за гласуване на първи тур Саркози събира едва 25%.

От месеци Оланд го изпреварва с между 57% и 60% на предварителните сондажи. Тези резултати принуждават Саркози да ускори своето влизане в предизборната надпревара.

Той имаше намерение да удължи максимално своята позиция на смел и доблестен президент, изправил се срещу кризата и способен да вземе и непопулярни икономически мерки като например повишаване на ДДС.

Първият му голям предизборен митинг ще се проведе в Марсилия в неделя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници