Интелигентни прозорци намаляват разходите за електричество с 20%

Интелигентни прозорци намаляват разходите за електричество с 20%
A A+ A++ A

Прозорците са най-големият източник на загуба на топлина в една сграда. Нашата иновация е пасивна система за отопление и охлаждане чрез оползотворяване на топлината (рекуперационна вентилационна система). Тестовете показаха, че прозорците CLIMAWIN ще подобрят енергийната ефективност на стандартна сграда с 18% до 24%”, каза представителят на проекта Брейн О’Брайън от Solearth Ecological Architecture.

Прозорецът е разработен от седем партньора от четири европейски държави – Дания, Германия, Португалия и Ирландия – по научноизследователския проект CLIMAWIN с инвестиции от ЕС. Високотехнологичният прозорец предварително затопля и пречиства навлизащия въздух, захранва се от слънчеви панели и се регулира автоматично чрез стайни сензори. Той притежава множество характеристики, които му дават очевидно предимство пред съществуващите стъклопакетни и вентилационни технологии. Тези предимства са изключително високата топлоизолация, вградените отвори за контролиран прием на въздух, двуслоен стъклопакет, филтри за пречистване на въздуха, вградена електроника и безжична комуникация между стайните сензори и прозорците (т. е. поставянето на този тип прозорци може да бъде направено без промени в електроинсталацията). Налице са и функциите предварително затопляне и самоохлаждане в зависимост от различните климатични условия, както и flush/bypass режим при екстремни условия.

Новата технология се разработва вече три години като три от партньорите по проекта са започнали въвеждането ú на пазара. Прозорците CLIMAWIN ще са достъпни на европейския пазар до края на 2014 г.

По данни на Евростат и Американската енергийно-информационна служба за периода 2003 – 2010 година Европа има с около 25% повече енергийни разходи на година в сравнение със САЩ. Потреблението на електроенергия е пряко свързано с икономическото благосъстояние на населението и е от изключително значение за конкурентоспособността на икономиката на всяка страна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници