Над 6 000 участници в маскарадните игри "Сурва" в Перник

Над 6 000 участници в  маскарадните игри "Сурва" в Перник
От 24 до 26 януари в Перник ще се проведе годишния Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". Снимка: liragroup.eu
A A+ A++ A

От 24 до 26 януари в Перник ще се проведе годишния Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". Той ще бъде открит на 24 януари от 18 часа пред Двореца на културата в Перник, съобщиха организаторите.

Във фестивала ще вземат участие 6 379 участници от 98 групи. Участниците от чужбина са 330. В Перник ще пристигнат групи от Албания, Гърция, Италия, Индонезия, Македония, Словения, Сърбия, Унгария.

В костюмите на групата от гр. Сопот има риза на 136 години, носена от малък сурвакар, и було на 152 г. Групата от Ивайловград ще представи уникалното кукерско хоро, което се играе наляво.

Почти всяко село в региона на Перник има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души. Обобщеното местно название на маскираните е “сурвакари”, има и локални варианти.

Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба, за разлика от кукерите, за които е характерно ритуалното заораване. Основни моменти са обхождането на селището и посещението на всяка къща поотделно, както и колективната игра на селския площад.

Костюмите са главно 2 типа – само от кожи или от нарязяни парцали.

Маските са  формени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове  или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. Понякога маската е само начернено лице, върху което могат да бъдат прикрепени мустаци и брада от вълна, конци или коноп.

#Перник #Сурва #традиция #маски #сурвакари #кукери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници