Европейските икономики в рецесия в края на 2011 г.

Европейските икономики в рецесия в края на 2011 г.
Свиване от 0.3% отбелязва икономиката на еврозоната през последното тримесечие на 2011 г.
A A+ A++ A

Икономиката на 17-членната еврозона е отбелязала свиване от 0.3% в четвъртото тримесечие на изминалата година, но същевременно е нараснала с 1.5% за цялата 2011 г.

Тези резултати идват след регистриран растеж от 0.1% в третото тримесечие на 2011 г., по данни на агенция „Евростат“.

В края на 2011 г. Италия е изпаднала в рецесия, когато икономиката на страната е отбелязала свиване от 0.7% през четвъртото тримесечие, предава АФП, позовавайки се на официални данни.

Икономиката се е свила с 0.2% през третото тримесечие, а рецесия обикновено се констатира, когато в две последователни тримесечия е било отчетено икономическо свиване.

Холандия също официално е изпаднала в рецесия през последното тримесечие на миналата година, съобщава радио „Холандия“, цитирано от „Фокус“.

Според статистическите данни БВП на страната се е свил с 0.7% през последното тримесечие в сравнение с предходните три месеца. През третото тримесечие на 2011 г. свиването е било от 0.4%.

За последен път Холандия изпадна в рецесия през четвъртото тримесечие на 2008 г. и успя да излезе от нея през второто тримесечие на 2009 година.

За цялата 2011 година холандската икономика е отбелязала ръст от 1.2%.

Очаква се белгийската икономика да се свие с 0.1% през тази година, съобщи Централната банка в сряда, цитирана от АФП.

Това изявление идва едва два месеца, след като банката даде прогноза за растеж от 0.5% в страната.

Националната банка на Белгия също така прогнозира публичен дефицит, който се равнява на 4.0% от брутния вътрешен продукт през 2011 г. и 3.6% през 2012 г., което е над лимита от 3.0%, дефиниран от Европейския съюз.

Чешката икономика също изпадна в рецесия в последното тримесечие на 2011 г., като отбеляза 0.3% свиване за този период, според официалните данни.

През третото тримесечие на 2011 г. икономиката на страната се сви с 0.1% и съпоставено със статистиките от тримесечието до декември, стигна до техническото определение за рецесия.

За цялата 2011 г. бившата комунистическа икономика беше силно зависима от производството на автомобили и износа, който нарасна с 1.7%.

Германската икономика, която е най-голямата в Европа, се е свила с 0.2% през последното тримесечие на предходната година, като износът беше ударен от дълговата криза в еврозоната.

„Чуждестранната търговия имаше негативен ефект върху германската икономика през последното тримесечие на 2011 г. Но потребителските разходи също се свиха леко“, гласи изявление на националната статистическа служба „Дестатис“.

Същевременно през цялата 2011 година германската икономика бележи ръст от 3.0%.

#еврозона #рецесия #икономика #Евростат #Италия #Холандия #БВП #Белгия #Европейския съюз #Чехия #Германия #дълговата криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници