Мохамед Халаф: Арабският свят отива към вътрешни войни и нови държави

Мохамед Халаф: Арабският свят отива към вътрешни войни и нови държави
„В Арабския свят започва процес на превръщане на религиозните и етнически нации в държави - Близкият изток върви към раздробяване на региона и появяването на нови държави“, посочи специалистът. Снимка:svetla.livenews.bg
A A+ A++ A

„Арабският свят отива към вътрешни войни. Ислямският свят като народ и манталитет и политическият елит не търсят политическо решение на проблемите“, заяви в интервю за Новините.бг журналистът и арабист Мохамед Халаф.

„Каквото и да направят Русия и САЩ, няма да успеят да запазят Сирия единна. Политическото решение е далеч от нашето мислене. Винаги търсиме войни, винаги показваме силата на оръжието“, каза още Халаф.

„Когато западни художници или писатели описват Арабския свят по начин, който накърнява исляма, веднага почват големи реакции в мюсюлманския свят. Не са свикнали да приемат чуждото мнение“, коментира той.

„Това означава, че са много далеч от нормалните и цивилизовани културни критерии. Това няма да бъде променено лесно или с някакви революции - то се изгражда много мъчно и ще отнеме много време“, смята Халаф и добавя, че самите народи трябва да завоюват промяната.

„В Арабския свят започва процес на превръщане на религиозните и етнически нации в държави - Близкият изток върви към раздробяване на региона и появяването на нови държави“, посочи специалистът.

„В Ирак ще има три държави – шиитска, кюрдска и сунитска. В Сирия ще има сунитска и кюрдска. В Йемен е постигнато съгласие между всички сегменти на обществото и политическите сили, извън рамките на оръжието и под диктата на ООН, да има три държави“, прогнозира Мохамед Халаф.

Според него в Либия също ще има три държави.

„Нямаме културата да уважаваме, гледаме на себе си като на нацията, която превъзхожда всички други“, завършва Халаф.

Очаквайте целия разговор с арабиста Мохамед Халаф скоро в рубриката „Интервю“.

#Сирия Женева #Мохамед Халаф #Близкия изток #Сирия #конфликт #ислям #Ирак #Либия #Йемен #арабски свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници