Рига - културна столица на Европа за 2014 г.

Рига - културна столица на Европа за 2014 г.
Посетител разглежда изложба в Националния музей в Рига, която е част от събитията на културната столица. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

От днешния 18 януари официалната културна столица на Европа за 2014 г. е Рига. Церемонията по отбелязване началото на тази специална година за града вече тече в Латвийската национална опера, където се изпълнява произведението на Рихард Вагнер "Риенци". Събитието е уважено от делегации и гости от различни кътчета на света, съобщи news7.

"За Рига и Латвия това събитие е по-важно от срещата на върха на НАТО, от "Евровизия" или от световното първенство по хокей", заяви кметът на града Нил Ушаков.

Той добави, че през тази година в латвийската столица ще бъдат привлечени повече туристи и ако през 2013 г. Рига е била посетена от 1,7 млн души, то през тази се очакват най-малко 2,1 млн.

Около 34 млн долара е общият бюджет на мероприятията в рамките на проекта "Рига - културна столица на Европа 2014 година". 40% от сумата са отделени от правителството на Латвия, а останалите са от частни инвеститори и европейски фондове.

#Рига #НАТО #Латвия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници