Google прави умни контактни лещи за диабетици

Google прави умни контактни лещи за диабетици
A A+ A++ A

Google продължава с хардуерните си експерименти и един от последните й проекти е свързан със създаването на умни контактни лещи. Джаджата не е умалена версия на очилата Google Glass, а представлява устройство, което ще помогне на хората с диабет да следят нивото на глюкоза в кръвта. Съдържа сензор за глюкоза, който използва сълзите за отчитане и чип за безжична връзка.

Компанията смята, че това е по-удобен начин за измерване на глюкозата вместо инвазивния и болезнен метод с убождане на пръста за вземане на кръв, който трябва да се прави няколко пъти дневно. Лещите са в състояние да правят отчитане всяка секунда, а Google смята, че могат да се използват за предупреждаване, когато нивата на глюкоза започнат да спадат - за целта може да бъде добавена и малка LED светлина.

Един от създателите на проекта е Бабек Парвиз, който работи върху умните контактни лещи от години и преди време дори участваше в подобна разработка съвместно с Microsoft и Вашингтонския университет. Подобно устройство все още е далеч от масовата реализация, но Google иска да стимулира свои партньори, които да използват технологията за създаване на лещи и да разработят приложения.

http://googleblog.blogspot.com/2014/01/introducing-our-smart-contact-lens.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници