Отказали статут на задържаните имигранти в Овча купел

Отказали статут на задържаните имигранти в Овча купел
„Охраната няма как да ги спре, тъй като са с африкански произход и за служителите е трудно да отбележат разликата между лицето и снимката от регистрационната карта“, коментира Румен Геновски от ДАБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-голямата част от имигрантите, задържани в акцията на МВР и Държавната агенция за бежанците от четвъртък в дома за временно настаняване в Овча купел, са с решения за репатриране, съобщи началникът на отдел „Настаняване“ към ДАБ Румен Геновски.

Някои от задържаните са подали писмени декларации, че разполагат с финансови средства и че могат да наемат жилища за своя сметка, след което са посочили несъществуващи адреси.

„Повечето бяха хора, чието производство е приключило с отказ и те трябва да се върнат в страните по произход. Някои от тях имат външен адрес, но вечер се връщат в Овча купел и охраната няма как да ги спре, тъй като са с африкански произход и за служителите е трудно да отбележат разликата между лицето и снимката от регистрационната карта“, коментира Геновски.

Директорът на Регистрационно-приемателния център в София Христо Димитров обясни причината за ситуацията със самонастаняването.

„Битува мнение, че идвайки в София, веднага ще получат статут или процедурата ще бъде ускорена. Ние постоянно сме в производство, този поток е намалял, раздадени са доста статути, в бъдеще да се надяваме, че ще има възможности за настаняване“, подчерта той, предава бТВ.

#настаняване #Овча купел #Държавна агенция за бежанците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници