Сирийската опозиция на „Женева-2“ или край на американската помощ

Сирийската опозиция на „Женева-2“ или край на американската помощ
„Призоваваме коалицията да участва и да насочи разговорите към отговорността на режима на Асад, за да се сложи край на този конфликт“, каза британският външен министър Уилям Хейг. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания и САЩ са уведомили сирийската опозиция, че ще прекратят помощта си, ако опозиционерите не изпратят делегация на мирните преговори „Женева-2“ на 22 януари.

„САЩ и Великобритания ни казаха, че трябва да отидем в Женева. Ясно заявиха, че няма да продължат да ни подкрепят и ще изгубим доверието на международната общност, ако не отидем“, посочи неназован източник от сирийската Национална коалиция.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери не е съобщавал, че страната планира да преустанови помощта, заяви говорителката на американския държавен департамент Дженифър Псаки.

Кери е посочил, че „има голяма вероятност да застанем на страната на Сирийската опозиционна коалиция и че международната общност категорично смята, че е в техен интерес и в интерес на сирийския народ да изпратят делегация“.

Националната коалиция, официалното име на основната опозиционна група в Сирия, не е единна за участието си в преговорите на „Женева-2“, като се очаква окончателното решение да бъде взето в петък.

„Призоваваме коалицията да участва и да насочи разговорите към отговорността на режима на Асад, за да се сложи край на този конфликт“, каза британският външен министър Уилям Хейг в понеделник.

„Франция ни помоли да отидем, но заяви, че имаме френската подкрепа, без значение какво ще бъде нашето решение. По същия начин постъпиха Турция и Саудитска Арабия“, отбеляза представител на Сирийската национална коалиция, предава БГНЕС.

#САЩ #Сирия #конфликт #сирийска опозиция #помощ #Великобритания #мирни преговори #"Женева-2"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници