Праг от 120 хил. лв. за проверка за незаконно имущество

Праг от 120 хил. лв. за проверка за незаконно имущество
Председателят на КОНПИ призна, че не му е известно да има по-висок праг от този в България, като във Великобритания той е 10 хил. паунда или около 25 хил. лв. Снимка: cross.bg
A A+ A++ A

„Ние предлагаме прагът за започване на проверка на незаконно придобито имущество да бъде 120 хил. лв.“, съобщи председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

"С промяна в закона през 2012 г., депутатите приеха да се започва проверка за конфискация при значително несъответствие между имущество и доход, който надвишава 250 хил. лв. за целия проверяван период. Той по същия този закон е 10 години. Производствата ни рязко намаляват, защото прагът е намалял, по стария закон границата беше 60 хил. лв.", обясни Георгиев.

Той добави, че вече е провел разговори с министъра на правосъдието Зинаида Златанова и има пълно разбиране.

"Ние сме предоставили наши предложения, имаме подкрепа от тях за намаляване на този праг", посочи Георгиев.

"Изчислили сме, че средните разходи на едно семейство за 10 години са около 100 хил. лв. издръжка по техни сметки", отбеляза той и добави, че предложеният праг от 120 хил. лв., е съобразен и с тяхната практика.

Председателят на КОНПИ призна, че не му е известно да има по-висок праг от този в България, като във Великобритания той е 10 хил. паунда или около 25 хил. лв.

"За семейството на Валентин Димитров и майка му има запори на имущество за 5,1 млн. лв. За т. нар. Братя Галеви комисията претендира за повече от 4 млн. лв. имущество за отнемане. Казусът е сложен, защото те се крият зад различни фирми, реално на тяхно име няма нищо, но ние установяваме, че те са реалните собственици", коментира Пламен Георгиев.

#Пламен Георгиев #Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници