ЕС печели изключително много от източноевропейците

ЕС печели изключително много от източноевропейците
Снимка:pl.wikipedia.org
A A+ A++ A

Докато в Германия се води остра дискусия за или против очакваната вълна от имигранти от България и Румъния, изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ясно доказва, че за икономическото здраве на ЕС е изключително добре включването на работници от Източна Европа в пазара на труда.

Нееднозначно и неравностойно третиране на националния пазар на труда в страните от еврозоната към имигрантите от Южна и Източна Европа, констатира изследването. То твърди, че южноевропейците от еврозоната, които са имигрирали в рамките на ЕС, са с по-високо образование от източноевропейците и затова са предпочитани.

Гражданите на Испания, Португалия и Гърция – а да не говорим за италианците – имат много по-добри шансове да си намерят работа в Германия и Англия отколкото хората от бившите соцстрани от Източна Европа.

Притесненията и страхът от имигрантска вълна от България и Румъния през последните месеци всъщност повтаря антинастроенията от 2011 срещу поляци, чехи и унгарци, припомнят авторите на изследването.

Германският пазар на труда е много по-отворен към гражданите на страните от еврозоната, отколкото към новите в ЕС. 62 на сто от българските и румънски имигранти във федералната република работят. Според анализираните данни много голяма част от източноевропейските имигранти са били безработни в страните, от които идват и работят нискоквалифициран труд.

За сравнение се посочва, че в Англия 76 на сто от българите и румънците, дошли на Острова през 2001-2012 са работели. Но пазарът на труда в силните евроикономики има нужда от още много прилив на работници, тъй като поради застаряването на населението, има много работни места.

Източник:БНР

#Германия #ЕС #Източна Европа #Южна Европа #имигранти #България #Румъния #Англия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници