Нов етикет на храните в ЕС: Произведено в планината
Нов етикет ще отличава храните, които са произведени от суровини от планинските райони. Ще е подобен на този, който се използва за обозначение на еко и биопродуктите и ще важи за целия Европейски съюз, съобщи „Стандарт“.
Целта е потребителите да разпознават продуктите, в състава на които са вложени суровини от свободно отглеждани животни или от растения, расли в чисти планински райони.
Към тези храни няма да има строги изисквания, както към продуктите, носещи етикета „био“. Въпреки това не всеки ще може да се възползва от новото означение. Очаква се правилата за това какво може да се нарича „планински продукт“ и как точно ще се получава правото да се поставя подобен етикет върху продуктите да са готови през февруари или март 2014 г.
Това съобщи Роджър Уайт, говорител на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош. Засега различните страни отстояват свои позиции за това на какви условия трябва да отговаря планинският продукт.
Въвеждането на специалното означение ще бъде много добро за българските фермери и преработватели, коментират производителите. Ако се регистрират по новия ред, те ще могат да бъдат забелязани по-лесно на пазара, а и ще могат да кандидатстват за субсидии за реклама на продуктите си.
Още по темата:
- » Урсула фон дер Лайен: 70 % от пълнолетносто население на ЕС е напълно ваксинирано
- » ООН обвини ЕС и Либия в нечовешко отношение към мигрантите
- » Европейските лидери се събират на Среща на върха