България готова с мерките по доклада на ЕК до 10 дни

България готова с мерките по доклада на ЕК до 10 дни
„В момента изработваме графика с мерки, които до 10 дни трябва да бъде готов и представен за одобрение в Министерския съвет“, обясни Ковачева. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

До 10 дни трябва да бъде готов графикът с мерки във връзка с препоръките в последния междинен мониторингов доклад на Европейската комисия, съобщи министърът на правосъдието Диана Квачева.

„В момента изработваме графика с мерки, които до 10 дни трябва да бъде готов и представен за одобрение в Министерския съвет“, заяви правосъдният министър Диана Ковачева пред БНР.

Ковачева припомни, че през юли страната ни очаква големия обзорен доклад за свършеното през последните 5 години.

„Това е един добър повод да започнем да говорим за бъдещето на механизма, т.е. както се случва в България след 5 години мониторингов механизъм и какво - оттук нататък. Отговорът би следвало да го дадем заедно с ЕК“, посочи министърът.

Диана Ковачева каза още, че до средата на април  ще бъдат готови промените в Закона за съдебната власт, които касаят назначенията в съдебната власт и номинациите на членове във Висшия съдебен съвет.

„Целта е процедурите да станат по-прозрачни, защото до този момент има правила, но те не са достатъчно широко скроени, не обхващат самото номиниране, дискусиите по което би трябвало да се изтеглят по-назад във времето, а не в деня на самата номинация“, обясни Ковачева.

Тя каза също, че България ще търси помощта на чужди специалисти при изграждането на новите затвори, тъй като последният такъв в страната ни е построен през 60-те години на 20. век и „никой вече не помни как се прави това“.

По думите й България има нужда от голям затвор, който да подслони около 2000 лишени от свобода.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието на България #междинен доклад на ЕК #мерки #график

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници