Станишев: 15% данък за богатите

Станишев: 15% данък за богатите
Според Станишев, с бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ще има диференцирано облагане. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП не се е отказала от въвеждането на подоходното облагане на физическите лица. В голямата си част хората ще продължат да плащат 10-процентен налог. Но в Бюджет 2015 година е почти сигурно, че ще бъде заложен данък за богатите, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев за в. "Стандарт".

"Социалистите ще спазят предизборното си обещание за въвеждане на различни ставки при различните доходи. Размерът на данъка за богатите, както и прагът, от който ще действа, ще бъде коментиран и изчислен допълнително. Но вече има работни предложения хората с по-високи доходи да плащат вместо десет - 15 или 16 процента данък. Масовата част от работещите, които са с доходи под примерния таван, ще продължат да дават на държавата десятък", обясни Станишев.

Според него, с бюджета за 2014 година вече е направена първата стъпка и до края на мандата ще има диференцирано облагане, а сега са  започнали с реалното премахване на плоския данък за хората с най-ниски доходи и това е правилната крачка.

"От следващата година се въвежда техника, която не е на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход за най-бедните. Този ефект ще бъде усетен от хората в началото на 2015 година след подаване на данъчна декларация. По предварителни сметки тогава държавата ще върне около 150 милиона лева на хората с най-ниски доходи. И тази мярка ще засегне около 200 000 души", каза още лидерът на БСП.

#БСП #Сергей Станишев #Станишев #данъци #доходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници