Кунева: Без членство в ЕС, България щеше да е по-зле от Украйна

Кунева: Без членство в ЕС, България щеше да е по-зле от Украйна
A A+ A++ A

Без членството в Европейския съюз, България щеше да бъде в по-лошо положение, отколкото днес е Украйна. Никога не съм мислила, че моята страна ще бъде в такова лошо положение, каквото е в момента. ислех, че ние ще напредваме по-добре и по-бързо.

Това заяви пред „Ню Йорк Таймс" председателят на ДБГ Меглена Кунева, помолена да коментира актуалните проблеми пред България, на фона на едновременно провеждащите се граждански  протести в Киев и София.

Кунева посочи корупцията като един от основните проблеми на българското общество и посочи, че корупцията e отровила всички сфери на живота – съдебна система, държавна адниминстрация, здравеопазване, образование, медии. Няма свободно общество, пропито от корупция, каза тя пред европейския кореспондент на „Ню Йорк Таймс".

Никой в България не може да отрече, че европейското членство донесе ползи на страната, като пътища, регионално развитие, пречиствателни станции, и за радост липсват евроскептици, които да искат излизане от Евросъюза, за разлика от някои в Западната част на Европа, подчерта Кунева. Но България продължава да се нарежда в дъното на европейската класация по бедност.

За твърде много от членовете на политическата класа в България, европейското членство е само заради европейските фондове и как  да крадат от тях, посочи Меглена Кунева и допълни, че за тези хора нямат значение европейските ценности, финансовата отчетност и върховенството на закона.  Аз се срамувам и съм разочарована, подчерта Кунева и  обясни, че колеги от европейската администрация са й предлагали подкрепа и съвети.  Но те не могат да дойдат тук и да управляват, за да се изпари корупцията, която трови всичко, подчерта лидерът на ДБГ.

#„Ню Йорк таймс" #ДБГ #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници