Трайков: ACTA не е свещена крава

Трайков: ACTA не е свещена крава
Трайков е категоричен, че представителите на ГЕРБ ще гласуват по един и същи начин - и в българския, и в европейския парламент. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Споразумението АСТА (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговското споразумение против фалшифицирането) не е свещена крава и в момента подписът на страната ни е под условие, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Пред Дарик радио Трайков беше категоричен, че представителите на ГЕРБ ще гласуват по един и същи начин - и в българския, и в европейския парламент.

В коментар на протестите срещу споразумението, които ще се състоят в цяла Европа, включително и в България, министърът отговори, че ако нещо не е правилно, то няма да се състои.

„Ако нещо може да бъде тълкувано според най-лошите сънища на хората, това няма да стане", коментира Трайков възможността всяка добра адвокатска кантора да може да осъди приятели, които са си разменили книга по интернет, например.

„Ако бъде предложен приемлив пазарен модел, той трябва да се спазва. Ако искаш да продадеш за 50 долара нещо на някой, което той може да намери безплатно или приятелят ти, който си го е купил, да ти го даде, то това не е правилно. Ако обаче вместо за 50 долара, то струва 50 цента, повечето хора биха си го купили. Ако има такива пазарни модели, няма ли да е оправдано да се иска тези малки стотинки да бъдат платени", допълни министърът.

„Всички страни, без изключение, през 2008 г. са дали мандат за преговори по споразумението АСТА", каза още Трайков, който припомни, че тогава управлението е било на тройната коалиция.

По думите му Европа и САЩ са инициатори на такова споразумение, за да предпазят интелектуалната собственост.

Трайков направи аналогия с парниковите газове - за да се предпази от огромните емисии парникови газове, се правят огромни рестрикции и индустрията се изтегля към останалата част от света.

„Тогава емисиите са в Китай и на всичкото отгоре има още емисии, за да може продукцията да се върне в Европа. Това е перверзният ефект от този модел”, каза министърът и уточни, че ситуацията е подобна и с интелектуалната собственост.

„Европа казва: „ние искаме нашите високи стандарти да бъдат и в целия свят. Но ако се окаже, че нещата не са толкова еднозначни, просто няма да бъде ратифицирано", добави Трайков.

#АСТА #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговското споразумение против фалшифицирането #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #ГЕРБ #Европа #България #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"