Посрещаме Бъдни вечер

Посрещаме Бъдни вечер
Екипът на Novinite Ви желае светли и весели празници!
A A+ A++ A

Християнският свят ще отбележи един от най-големите празници – Бъдни вечер, навечерието на Рождество Христово.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна тъй като е последният ден от Рождественския пост.  Обичайно: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой по традиция е 7, 9 или 11. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост. Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеeмските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество. В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Във всички православни храмове тази вечер ще се отслужи празнично богослужение. Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще отслужи празничната света Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 18.00 часа.

Екипът на Novinite Ви желае светли и весели празници!

#Бъдни вечер #Неофит #Богородица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници