The New York Times: България не е готова за сирийците

The New York Times: България не е готова за сирийците
A A+ A++ A

България не е готова за сирийските бежанци, които бягат от войната в страната си, коментира американският в. "The News York Times", цитиран от "Фокус".

„Засрамена съм. В продължение на близо 50 години ние бяхме една затворена страна и нямаме култура на приемане на имигранти", коментира Илиана Савова от Българския Хелзинкски комитет след посещение в бежански център в Харманли.

Докато най-бедната държава в ЕС се бори, за да осигури дори елементарен подслон на сирийските бежанци, които започнаха да се стичат в страната от Турция през миналото лято, след като съседна Гърция, по-рано популярен входен пункт за Европа, изгради ограда по протежение на границата и предприе засилени проверки.

Броят на сирийските бежанци, достигнали до България, все още е малък- около 6500 досега за тази година- в сравнение с повече от два милиона, които са потърсили убежище в Ливан, Турция, Египет и Йордания. Само за октомври тази година балканската държава е отчела наплив от 3 626 бежанци, като почти 60% от тях са от Сирия.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници