Лондон: Ограничения за българи и румънци от 1 януари

Лондон: Ограничения за българи и румънци от 1 януари
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще избърза с ограничителни мерки, за да попречи на мигранти от ЕС да могат веднага да претендират за социални помощи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще избърза с ограничителни мерки, за да попречи на мигранти от ЕС да могат веднага да претендират за социални помощи на фона на обществените страхове от наплив на румънски и български работници, предаде Ройтерс.

В предварително разпространено от неговата канцелария изявление Камерън казва, че измества за 1 януари обявена по-рано мярка, принуждаваща мигрантите от ЕС да чакат три месеца, преди да могат да кандидатстват за социални помощи.

Емигрантите от ЕС ще трябва да чакат най-малко три месеца преди да могат да искат каквито и да е било извънработни социални помощи според извънредни регулации, които ще влязат в сила от 1 януари, съобщава „Дейли Мейл“.

Правителството бърза да приеме пакет от мерки, защото Лондон е задължен да вдигне рестрикциите за свободно движение на граждани на Румъния и България от началото на следващата година.

Преди ограничителните мерки жители на ЕС можеха да получават различни помощи още първите седмици при пристигането си, дори да продължават да търсят работа без успех.

Според Камерън страната трябва да вземе директни мерки за оправяне на социалната и имиграционна система, така че да се сложи край на „нещо за култура на нищо“ и да се предоставят на хора, които играят по правилата.

Либералдемократите от своя страна смятат, че новите правила, които бяха обявени от премиера Дейвид Камерън миналия месец, са разумни и практични.

Не е известно колко румънци и българи ще дойдат във Великобритания, когато паднат ограниченията за тяхното движение. В страната работят вече повече от 100 000 граждани на двете източноевропейски държави, предаде Би Би Си.

#ЕС #Великобритания #румънци #българи #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници