Турция и ЕС подписаха споразумението за реадмисия

Турция и ЕС подписаха споразумението за реадмисия
„Вратата на Европа без визи вече ще бъде отворена“, заяви Ердоган и добави, че „Турция ще изпълни без пропуски ангажиментите си относно споразумението за реадмисия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция подписа споразумение с Европейския съюз за реадмисия на нелегални имигранти, което трябва да позволи до 2017 г. да бъде отменен визовият режим за пътуване на турски граждани.

Турското правителство парафира споразумението през 2012 г., но замрази официалното подписване, докато ЕС не поеме ангажимент да разшири свободното движение на негова територия на гражданите с турска националност.

Споразумението, определено като историческо от турския външен министър Ахмет Давутоглу, бе подписано в Анкара от турския вътрешен министър Муамер Гюлер и от еврокомисаря по вътрешната политика Сесилия Малмстрьом в присъствието на премиера Реджеп Ердоган.

В замяна на споразумението за реадмисия ЕС пое ангажимент да гарантира безвизово движение на турските граждани в срок от три години и половина.

„Вратата на Европа без визи вече ще бъде отворена“, заяви Ердоган и добави, че „Турция ще изпълни без пропуски ангажиментите си относно споразумението за реадмисия“.

Според споразумението Турция, която е един от основните входни пунктове за нелегални имигранти в Европа, ще връща експулсираните нелегални имигранти, влезли в държавите – членки на ЕС, от нейна територия.

#Реджеп Ердоган #Турция #Европейски съюз #споразумение за реадмисия #визов режим #бежанци #нелегални мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници