Плевнелиев може да инициира промени в Конституцията

Плевнелиев може да инициира промени в Конституцията
Относно темата за енергетиката, Плевнелиев посочи, че "нищо не се е променило от протестите през февруари досега". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че би могъл да инициира промени в Конституцията, тъй като искане за реформа в основния закон на държавата отправят голяма част от гражданите, а подари това той трябва да откликне.

"Бих могъл да инициирам промяна в Конституцията, но няма да го направя без дебат и от "днес за утре", както се прави в енергетиката. Трябва да се седне на масата и да се постигне консенсус", заяви държавният глава.

"Не смятам, че трябва да ставаме президентска република. Казал съм категорично, че не се боря за повече правомощия на президента. Но в системата на правораздаването има какво да се подобри – и в други области също", посочи Плевнелиев.

Според него, именно "политиката на парче, без дискусии и балансирани решения", е мотивът за внасянето на 20% такса върху производителите на енергия от ВЕИ в Конституционния съд.

Плевнелиев заяви, че не лобира за фирми или частни интереси, а защитава "зеленото" бъдеще на страната.

"Всички участници в енергийния микс трябваше да се поканят на преговори и да се намери общо решение, балансирано. ВЕИ е енергия на бъдещето, трябва да мислим в тази посока. Цената на тока действително е смъкната с 5%, но по административно-команден начин", коментира президентът.

"Не съм против това да се сваля тази цена, това може да стане и с 50%, но чрез инвестиции в енергийна ефективност, като например саниране на сградите. Аз не лобирам, подкрепям бъдещето – зелената енергия. Зеленото не е мафия. Трябва балансиран подход в българската енергетика", каза още той.

"От днес за утре определяме някакви такси, под масата – как ще привлечем инвеститори с такива политики? Всяка промяна в закона трябва да е съпроводена с анализ на ефекта, къде беше този анализ", запита Плевнелиев.

Относно темата за енергетиката той добави, че "нищо не се е променило от протестите през февруари досега".

"ДКЕВР смени за една година шестима председатели - нито е станала по-независима, нито по-деполитизирана. Трябва да се започне от стратегията, която не е "на парче" и не вкарва непрозрачност – трябват честен дебат, цифри, проекти. Служебното правителство се опита да тръгне в тази посока – направиха се гражданските съвети, над 200 договори станаха публични", посочи той.

#Росен Плевнелиев #енергетика #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници