САЩ щели да представят на България най-нови технологии за шистов газ

САЩ щели да представят на България най-нови технологии за шистов газ
Ричард Морнингстар се e ангажирал Съединените щати да предоставят на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти. ЕPA/BGNES
A A+ A++ A

Съединените щати ще представят на България най-новите технологии за добив на шистов газ, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след посещението на специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар.

Енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и развитието на Южния газов коридор обсъдиха на среща в София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Морнингстар, съобщиха още от МИЕТ.

„Двамата разговаряха за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни“, казаха от икономическото ведомство.

„Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на Съединените щати за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място са чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите“, подчерта Трайков.

Според МИЕТ Ричард Морнингстар се ангажира Съединените щати да предоставят на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.

Морнингстар е на посещение в България след визитата на американския държавен секретар Хилъри Клинтън на 5 февруари.

„Енергийната независимост на България е от важно значение както за страната, така и за нашите евроатлантически партньори“, подчерта министър Трайков.

„Ние сме част от една единна колективна система за сигурност и нашата енергийна независимост е елемент от нея“, категоричен беше Трайков. По думите му енергийната независимост дава свобода при вземането на решения в икономиката, а оттам и в политиката.

Трайков и Морнингстар обсъдиха напредъка на България по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и участие в Южния газов коридор като фактор за диверсификацията на енергийните доставки. С реализацията на този проект страната ни ще свърже пряко европейските потребители с най-големите залежи на газ в света (от Каспийския и Близкоизточния басейн), допълни Трайков.

По отношение на ядрената енергетика бе потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници