Вълните „изкопаха“ антична сграда край Бургас

Вълните „изкопаха“ антична сграда край Бургас
Огромните вълни в Черно море вчера са „изкопали“ стена на антична постройка в Сарафово. Снимка: Община Бургас
A A+ A++ A

Огромните вълни в Черно море вчера са „изкопали“ стена на антична постройка в Сарафово.

Зидове от древна постройка, за които се предполага, че са още от римско време, е разкрила вчерашната морска стихия в почивната военна база в Сарафово, съобщиха от Община Бургас, пише вестник „24 часа“.

Откритието, за което до днес никой не е подозирал, е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата.

Сутринта на 9 февруари служители на военното министерство се натъкнали на зидовете на римска сграда.

„На терена освен зидовете ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци“, обясни кметът на община Бургас Димитър Николов, който веднага е пристигнал на мястото.

Той ще запознае със случая премиера Бойко Борисов и ще разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена.

„Морето е разкрило остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони“, каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, пред агенция „Фокус“.

Според него явно става дума за римско градче, напълно неизвестно досега на науката.

На мястото се вижда ясно колона със седемредов надпис. Историците се надяват в този надпис да се съдържа и името на античното селище.

„Със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради, строени от неколкостотин килограмови квадри)“, посочи той.

„Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България“, каза още Димитров.

„Първите сведения за това селище ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година. Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4 януари тази година в град Бургас“, допълни директорът на музея.

„Двамата ходихме заедно и видяхме, но тогава се подаваше малко, вълните едва бяха докоснали селището в първата есенна буря през септември. Сега вече си личи, и сгради се виждали, на доста голяма височина се запазили, канализация се е показала“, каза Божидар Димитров.

Есента е било установено, че селището се простира по дължината на цялата ограда на станцията, около 200-300 м. Без разкопки обаче е трудно да се каже колко е било голямо.

Според пилотния проект с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хиляди лева за разкопки на неизвестното засега антично градче. За археолог е определен директорът на Археологическия институт към БАН проф. Людмил Вагалински.

„Разкопките ще започнат веднага след разтопяване на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето“, уточни Божидар Димитров.

#Бургас #Сарафово #стена #вълни #вълнение #Божидар Димитров #Димитър Николов #кмет на Бургас #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници