В Чехия се споразумяха за коалиционно правителство

В Чехия се споразумяха за коалиционно правителство
Бохуслав Соботка, председател на лявата Чешка социалдемократическа партия /в дясно/ и Анджей Бабиш от партия АНО. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Три чешки партии съобщиха, че са постигнали споразумение за ново лявоцентристко коалиционно правителство след месеци на политическа криза, предаде АФП и БГНЕС.

"Мисля, че мога да кажа, че свършихме работата", заяви Бохуслав Соботка, председател на лявата Чешка социалдемократическа партия, който е спряган за премиер.

Партията спечели през октомври предсрочните избори, насрочени след падането на дясноцентристкото правителство през юни. Тогавашният премиер Петър Нечас беше принуден да подаде оставка заради даване на подкуп и шпионски скандал с тогавашната му любовница и сегашна съпруга.

Чешката социалдемократическа партия се обедини с популистката АНО, която се появи от нищото и стигна до второ място на предсрочните избори. По-малката центристка Християндемократическа партия също влиза в коалицията, която ще има мнозинство от 111 депутати в 200-местния парламент.

"Изглежда, че Чехия най-сетне ще има ясни лидери за известно време", заяви Павел Сарадин, политически анализатор от университета Палаки. Данъците и таксите за здравни услуги бяха централна тема на преговорите за съставяне на коалицията, но преговарящите се въздържаха да разкрият подробности днес.

"Бих искал да благодаря на нашите потенциални коалиционни партньори за постигнатото споразумение по програмата въпреки различните партийни програми", заяви Ярослав Фалтинек, лидер на партия АНО.

#Бохуслав Соботка #Петър Нечас #АНО #Християндемократическа партия #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници