Оцелял при стрелбата в Прага: Дания, Сърбия, сега и Чехия - това става вирус в Европа

Оцелял при стрелбата в Прага: Дания, Сърбия, сега и Чехия - това става вирус в Европа
A A+ A++ A

Якоб Вайцман, датски студент в Карловия университет в Прага, е на изпит в четвъртък, когато чува изстрели и писъци. Първият му инстинкт бил абсолютен шок, признава той. Якоб никога не е предполагал, че близо до него, в Европа, ще се случи стрелба в училище.

"Живях в САЩ много дълго време, ако можеше да се случи някъде, това е САЩ", каза той след това пред CNN. "Сега се разпространява като болест и в Европа."

Той посочи скорошната вълна от стрелби на други места на континента, като каза: "Виждате, че това се случва в Дания, Сърбия, а сега и тук. Това е невероятно плашещо, разбирате ли?"

Вайсман и неговият професор заключили вратата на стаята си за изпити. Те са я барикадирали със столове и маси, оставайки вътре един час, докато полицията не ги извежда от сградата.

Стрелецът уби най-малко 15 души и рани 25 в най-смъртоносната масова стрелба в Чешката република от десетилетия. Полицията каза, че стрелецът, 24-годишен мъж, е бил студент във факултета по изкуствата в университета, но не е официално идентифициран поради тежестта на нараняванията му. Той не е назован.

Властите все още разследват мотива.

Вайцман казва, че като международен студент е имал различни учебни кръжоци от местните чешки студенти и затова не е познавал стрелеца.

Чешката република е последната в поредица от европейски страни, претърпели масова стрелба от вида, който стана повсеместен в Съединените щати.

През юни 2022 г. въоръжен мъж уби трима души и рани няколко други в търговски център в датската столица Копенхаген. Насилието с оръжие е сравнително рядко явление в Дания, която се смята за една от най-рестриктивните закони за употребата на оръжие в Европа.

А през май тази година Сърбия остана разтърсена след две масови стрелби за по-малко от 48 часа. 13-годишно момче уби най-малко осем деца и охранител в училището си в столицата Белград. Само ден по-късно 21-годишен стрелец с автоматично оръжие уби осем души в село Дъбона.

Притежаването на оръжие е високо в Сърбия, но видът масови стрелби, които се наблюдават ежедневно в САЩ, са изключително редки в балканската страна. До май стрелбата в училище в Сърбия беше почти нечувана.

Джулиет Кайем, старши анализатор по националната сигурност на CNN и бивш помощник-секретар в Министерството на вътрешната сигурност, каза, че има риск от поведение на имитатор, когато става дума за масови стрелби в онлайн ерата.

"Това е вид култура на социалните медии, че тези хора се прославят", обяснява тя. "Социалните медии нямат граници, така че хората в други страни ще започнат да ги следват или копират, или ще видят вида на известността, която се надига."

Тя предупреди, че при стрелбата в Прага мотивите на стрелеца все още се разследват, но социалните му мрежи несъмнено ще бъдат част от това разследване.

Стрелецът от Прага е имал разрешително за оръжие и е притежавал няколко оръжия, според президента на чешката полиция Мартин Вондрашек.

Чешката република има относително либерални закони за оръжията в сравнение с останалата част от Европейския съюз. За да получи законно оръжие, дадено лице се нуждае от официално разрешително за огнестрелно оръжие, което изисква медицински преглед, изпит за владеене на оръжие и липса на предишно криминално досие.

Според официалната полицейска статистика повече от 300 000 души имат законно разрешение да притежават оръжие. Към 2022 г. почти 1 милион законно притежавани оръжия са били официално регистрирани в Чехия.

Но тази стрелба може да предизвика по-голям национален дебат относно притежанието на оръжие и ограниченията. Въпреки че страната има по-либерални правила за притежание на оръжие от много от своите съседи, ще бъдат зададени въпроси дали Чешката република трябва да приеме "някои от по-строгите закони в целия Европейски съюз", казва Кайем.

В САЩ притежанието на оръжие е конституционно право и е много по-разпространено от Европа. Има 120 оръжия на всеки 100 американци, според базираното в Швейцария Small Arms Survey (SAS). Никоя друга нация няма повече цивилни оръжия.

В САЩ е имало 642 масови стрелби досега тази година, според архива на насилието с оръжие. Повече от 80 от тези стрелби са извършени в училища и университети, според анализ на CNN.

Почти 42 милиона американци са живели на една миля от масова стрелба от 2014 г. насам, според анализ на CNN на данни от Архив за насилие с оръжие (GVA) и Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

#масов убиец #Чехия #Прага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници