Орешарски: "Южен поток" е изгоден и за България, и за Сърбия

Орешарски: "Южен поток" е изгоден и за България, и за Сърбия
„Що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания”, каза още Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на „Южен поток”, но беше обект на разговор с общото мнение, че проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, а от друга страна той като икономически проект е изгоден и за двете страни“, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след разговори със сръбския премиер Ивица Дачич.

„Що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания”, каза още Орешарски.

„На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток”. Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока. Получаваме газ само от Украйна“, посочи от своя страна Ивица Дачич.

„Имаше периоди на ледени зими заради този монопол в доставките на газ. Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток. Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика”, каза още сръбският премиер.

„Надявам се, че представителите на ЕС и Русия ще намерят начин за решаване на въпроса. Не можем сами да строим „Южен поток”, защото сме на средата. Важна е нашата газова връзка - интерконекция между София и Ниш. Ще работим за това да имаме възможно повече алтернативни посоки. Гледаме на „Южен поток” като икономически, а не политически проект”, добави сръбският министър-председател, предава „Фокус“.

#Пламен Орешарски #Ивица Дачич #Сърбия #България #"Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници