Цачева наказа социалистка заради „обиди“ към управляващите

Цачева наказа социалистка заради „обиди“ към управляващите
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева наказа депутатката от БСП Мая Манолова заради обидни реплики към мнозинството от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева наказа депутатката от БСП Мая Манолова заради обидни реплики към мнозинството от ГЕРБ.

Скандалът се разигра пред зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович, който е на посещение у нас и присъства в пленарната зала, предаде БТА.

Всичко стана по време на дискусията около промените в Закона за администрацията, внесени от Четин Казак от ДПС.

Законопроектът предвижда Министерският съвет да не заседава в дните и часовете, когато са редовните пленарни заседания.

ДПС и „Коалиция за България“ обвиниха кабинета в пренебрежително отношение към законодателната власт, а ръководството на НС - в прикриване на министрите от парламентарен контрол.

„Няма как народните представители от това мнозинство да подкрепят този законопроект, защото те са назначени от министрите. Затова те нямат самостоятелна воля и собствено мнение. Тяхното мнение е, докато им звънне телефонът, след това го променят. То цялото управление на ГЕРБ е един форсмажор - некадърен сценарий, бездарни изпълнители. Това е“, заяви от трибуната Манолова, цитирана от агенция „Фокус“.

В отговор Цачева заяви: „Г-жо Манолова, налагам Ви дисциплинарно наказание „забележка“ за начина, по който разговаряте с мнозинството в пленарната зала“.

Свидетел на това стана еврокомисарят по междуинституционалните отношения и администрация Марош Шефчович. Малко преди спречкването всички депутати го посрещнаха с аплодисменти.

Въпреки всичко Манолова защити твърдо законопроекта.

„Той може да изглежда като парламентарна екзотика, вмешателство в работата на правителството, но той има своите изключително сериозни основания, които са създадени именно тук от това парламентарно мнозинство. Вие успяхте наистина да създадете много прецеденти - премиерът да не присъства в пленарна зала, когато се иска вот на недоверие, финансовият министър да не присъства или ако присъства, да го прави мълчаливо, считайки за свой дълг и доблестна проява мълчанието по време на многочасовите дебати. Кога за последен път министър дойде в залата и защити внесен от Министерския съвет важен законопроект“, каза тя.

Колегата й от „Коалиция за България“ Янаки Стоилов пък заяви, че при нормални условия не би подкрепил законопроекта, тъй като той е прецедент, но в случая има пълни основания.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова заяви на свой ред, че всяка власт сама определя организацията на работата си.

„Това е срам за българския парламент, ако се приеме такъв закон, но съм съгласна, че министрите трябва да са в залата при приемане на важни закони“, каза Фидосова.

#Мая Манолова #Манолова #ГЕРБ #Цецка Цачева #Цачева #председател на Народното събрание #еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрация #Марош Шефчович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници