България не се отказва от ".бг"

България не се отказва от ".бг"
Днес, 07 ноемрви в гранд хотел София, зала София зам. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов (на снимката) откри международен "Домейн форум". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да кандидатства и по дългата процедура, за да получи домейн на кирилица „БГ”, след като искането й беше отхвърлено при кандидатстването по т.нар. кратка процедура, заяви новият зам.-министър на транспорта Валери Борисов.

„За момента положението със стринга на кирилица е такъв, какъвто е – ние имаме отказ. Това не означава, че когато така наречената дълга процедура стартира, ние няма да предприемем необходимите стъпки и да се опитаме още веднъж да получим домейн на кирилица“, уточни той, цитиран от БГНЕС.

Като гражданин Борисов се надява да има сайтове с разширение на кирилица до 2–3 години, но предупреди „да не бъдем прекалени оптимисти“.

Много страни в света имат домейни на своя език, наскоро такъв получи и Казахстан, припомня зам.-министърът.

Експерти обясниха, че България все още има шанс да получи домейна на кирилица по кратката процедура, тъй като тя все още не е приключила.  Важно е и това, че държавата не е оттеглила искането си.

„Има шанс да получим одобрение и той не е малък”, категоричен е Драгомир Славов от Регистър.БГ.

„Ако се получи окончателен отказ, трябва да кандидатстваме по дългата процедура. Тя ще стартира декември, както всяка година, събират се документи до януари, след това тези документи се разглеждат“, обясни той.

Валери Борисов участва в първия у нас Domain.forum.

На него президентът на ICANN Род Бекстрьом подчерта колко големи промени са се случили в интернет за последните години.

Той припомни, че през 1999 г. един потребител е влизал в мрежата по няколко пъти на седмица, докато днес това предизвиква по-скоро усмивка.

Бекстрьом сравни интернет с откриването на огъня – след като го открие, човек разбира, че не може без него.

„Всеки е господар в интернет, това е един децентрализиран феномен, който не се поддава на централизиран контрол“, каза още той.

По-рано в понеделник Род Бекстрьом се срещна с президента Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Двамата дискутираха широк кръг от теми, засягащи както състоянието и развитието на интернет пространството в целия свят, и в частност в България, така и глобални въпроси, отнасящи се до причините за възникването на икономическата криза, перспективите за нейното преодоляване и промените, до които тя ще доведе.

#мрежата #потребител #ICANN #Род Бекстрьом #президент #Георги Първанов #интернет #заместник-министър на транспорта #Валери Борисов #кирилица #домейн #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"