ЕС прие исторически документ за ромите, длъжни сме да ги интегрираме

ЕС прие исторически документ за ромите, длъжни сме да ги интегрираме
A A+ A++ A

В понеделник всички 28 държави — членки на Европейския съюз, се ангажираха да изпълнят набор от препоръки, предложени от Европейската комисия, за увеличаване на икономическата и социалната интеграция на ромските общности, съобщиха от Европейската комисия.

Препоръката на Съвета бе одобрена единодушно на заседание на министрите в Съвета. Това е първият в историята правен инструмент на равнище ЕС за приобщаване на ромите. С приемането на препоръката държавите членки се ангажираха да предприемат целенасочени действия за премахване на разликите между ромите и останалата част от населението.

В приетата препоръка относно ефективни мерки за интегриране на ромите в държавите членки се дават конкретни насоки за подпомагане на държавите членки да засилят и увеличат усилията си. На държавите членки се препоръчва да предприемат целенасочени действия за премахване на разликите между ромите и останалата част от населението.

Въз основа на докладите на Комисията за положението на ромите през последните години в препоръката се набляга на четирите области, в които лидерите на ЕС приеха общи цели за интегрирането на ромите: достъп до образование, заетост, здравеопазване и жилищно настаняване.

За извършването на целенасочени действия от държавите членки се иска да заделят не само средства от ЕС, но и национални средства и средства от трети страни за приобщаването на ромите.

Въпреки че препоръката не е правнообвързваща, от държавите членки сега ще се очаква да предприемат конкретни мерки за постигането на реални подобрения в живота на ромите по места.

#ЕС #роми #Европейска комисия #интеграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници