Жандармерия пази „Шеврон“ от гнева на румънците

Жандармерия пази „Шеврон“ от гнева на румънците
Снимка: shalegas-bg.eu
A A+ A++ A

Ситуацията в румънския град Пунджещ в Източна Румъния става все по-напрегната, след като американската компания „Шеврон“ обяви, че продължава работата по проучване за шистов газ в зоната, съобщава вестник „Ромъния либера“, цитиран от БТА.

Жандармерията обяви селището за „специална зона на обществена сигурност“, като в района са „засилени специфичните мерки за превенция и борба с антисоциалните действия и за запазване на състоянието на спокойствие и обществен ред“. „В зоната са изпратени екипи за намеса и патрули, за да се създаде климат на спокойствие и сигурност за гражданите“, се посочва в съобщение на жандармерията.

Миналата седмица демонстрациите срещу добива на шистов газ в зоната бяха белязани от изблици на насилие. В събота сутринта оградата на периметъра на „Шеврон“ бе разрушена от селяните и от протестиращи, дошли от други райони на страната.

Жандармерията се намеси със сила и задържа няколко лица, което подсили недоволството на протестиращите, обвиняващи силите на реда в злоупотреби. Полицаите пък твърдят на свой ред, че са били атакувани от селяните от Пунджещ и техните привърженици.

#Източна Румъния #Шеврон #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници