Образованието ни е загубило връзка с икономиката, заяви Клисарова

Образованието ни е загубило връзка с икономиката, заяви Клисарова
Според Клисарова и учениците трябва да работят. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

„У нас и средното, и висшето образование са загубили връзка с реалната икономика, трябва да мотивираме контактите на висшето образование и бизнеса и да произвеждаме кадрите, които са му необходими. Това става чрез финансирането на повече специалности, в които има търсене на специалисти."

Това заяви в предаването „Факторът Кошлуков" по TV7 министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя не споделя досегашната концепция „парите да следват студента", която стимулира вузовете да набират повече студенти и така да привличат повече средства.

Според Анелия Клисарова и учениците трябва „да учат и да работят", за да получи образованието им практическа насоченост. „Трябва да осигурим възможност на децата в работна среда да получават умения, да бъдат комуникативни, предприемчиви и да вземат решения, към това е насочена реформата в средното образование", обясни министър Клисарова.

Тя посочи, че тази система се прилага в редица европейски страни и може да помогне на България да се откъсне от опашката в ЕС по грамотност на учениците, данни за което бяха изнесени преди дни в изследването на Програмата за международно оценяване на учаниците (PISA).

„Тези данни са много тревожни и те са свързани с така наречената функционална грамотност – децата да се научат да мислят, а не да наизустяват", призна министърът.

#Анелия Клисарова #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници