България иска по-активен диалог между Русия и ЕК за "Южен поток"

България иска по-активен диалог между Русия и ЕК за "Южен поток"
България приветства по-активен диалог за "Южен поток". Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Като страна-членка на Европейския съюз и като държава, през чиято територия минава проектът за изграждане на газопровода „Южен поток“, България категорично се е ангажирала да спазва изискванията на европейското законодателство.

Това се казва в позиция на Министерство на икономиката и енергетиката за проекта „Южен поток“, разпространена до медиите. Изграждането на газопровода „Южен поток“ на територията на държавите членки – Италия, Словения, Австрия, Унгария, Хърватия, България според нас предпоставя Европейската комисия (ЕК) да има важна и активна роля в разговорите с руската страна.

На преговорите, водени от отделните държави-членки на ЕС с руската страна, би следвало да се окаже необходимото съдействие от страна на ЕК. В този смисъл България би приветствала по-активен диалог между ЕК и Русия по този важен енергиен проект с голямо икономическо и социално значение.

Припомняме, че по-рано през деня директорът по въпросите на енергийните пазари в Еврокомисията Клаус-Дитер Борхард заяви, че България ще трябва да предоговори двустранното си споразумение с Русия за „Южен поток“.

#Южен поток #Европейска комисия #България #Европейски съюз #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници