Медведев: Сирия да разреши кризата сама

Медведев: Сирия да разреши кризата сама
„Такава резолюция не може да съдейства за намирането на мирен изход от кризата“, се посочва в прессъобщението на Кремъл. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кризата в Сирия трябва да се реши без външна намеса, при пълно зачитане на сирийския суверенитет, смята президентът на Русия Дмитрий Медведев.

Руският президент и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от РИА „Новости“ и БГНЕС. Разговорът се е провел по инициатива на турската страна.

„Медведев подробно разясни руската позиция. Той подчерта необходимостта от продължаване, включително и в Съвета за сигурност на ООН, на търсенето на съгласуван подход, за да се помогне на сирийците сами да разрешат кризата, без външна намеса, при пълно зачитане на сирийския суверенитет“, се казва в съобщението.

Решението на Русия и Китай да наложат вето на резолюцията за Сирия в ООН е мотивирано именно по тези причини, според официалната позиция на Москва.

Отхвърлената в събота проекторезолюция съдържаше предвзети оценки за положението в Сирия и не можеше да изпрати балансиран сигнал до всички страни в конфликта, казва още Медведев.

„Такава резолюция не може да съдейства за намирането на мирен изход от кризата“, се посочва в съобщението.

По молба на Ердоган Медведев го е информирал за руските усилия, насочени към стартиране на диалог между опозицията и властта.

Особено внимание по време на разговора е отделено на резултатите от визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Дамаск.

„Руският президент отбеляза ролята, която Турция играе в региона, нейния международен авторитет и традиционни контакти със Сирия. Тази роля може да бъде използвана за подпомагане на вътрешносирийския диалог. Медведев и Ердоган са изразили готовност да координират работата си за преодоляването на сирийската криза“, се казва още в комюникето.

#Сирия #Русия #Турция #Дмитрий Медведев #президент #Реджеп Тайип Ердоган #премиер #Кремъл #Съвета за сигурност #ООН #Китай #резолюция #Москва #Сергей Лавров #Дамаск #криза #външен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници