Вучков ще убеждава ЕК, че общините могат да правят дарения на МВР

Вучков ще убеждава ЕК, че общините могат да правят дарения на МВР
„Общинските съвети настояват да дават такива дарения“, изтъкна заместник-министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В следващите няколко месеца ще се опитаме да обясним на експертите от ЕК защо са направени изключенията на заповедта на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, забраняваща даренията, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Според текста на заповедта дарения на МВР могат да правят единствено общините, държавните структури, които имат функции във връзка с осъществяването на държавната власт, държавните предприятия и търговските дружество със 100% държавно участие в капитала, както и международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз или институция на ЕС.

Вучков е категоричен, че изключенията в заповедта на министъра на вътрешните работи могат да намерят своето логично обяснение, предаде БГНЕС.

Изключенията са допустими и справедливи, особено що се отнася до общините и общинските съвети, смята той.

„Общинските съвети настояват да дават такива дарения“, изтъкна заместник-министърът.

„На няколко места в доклада на ЕК детайлно са отбелязани мащабните процеси на обучения в МВР. Ние предоставихме съвсем реална статистика за това колко полицейски органи извън състава на дознателския апарат са обучени да извършват процесуално-следствени действия“, коментира той.

„Според нас е най-важно да научим повече полицаи да извършват действия по разследвания по НПК и мисля, че оценката в това отношение е окуражаваща. Поставили сме си за цел извън числото 2000 щатни дознатели и разследващи полицаи, със следствени действия да се занимават още 4000-5000 други полицаи“, уточни Вучков.

По думите му общото число на полицейските служители, които трябва да извършват разследвания по НПК, в МВР трябва да бъде 8000–9000 служители и вероятно до края на тази година числото ще бъде постигнато с допълнителни обучения.

#ЕК #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #дарения #зам.-министър на вътрешните работи #Веселин Вучков #МВР #Европейският съюз #ЕС #НПК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници