208003 статии       |       427 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72868| EUR 1.95583| GBP 2.30098|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Парламентът прие скандалната поправка „Витоша ски“

8 февруари 2012, сряда / 15:41; Коментари: 0
Send to Kindle
Парламентът прие скандалната поправка „Витоша ски“
Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, скиори, сноубордисти и туристи протестираха вече на няколко пъти в защита на Природен парк „Витоша“ и срещу промените в Закона за горите. Снимка: GONG.BG

Парламентът прие скандалните поправки в Закона за горите, според които за строежа на нови ски писти, влекове и лифтове ще се учредява право на строеж, без да отпада изискването за промяна на предназначението на земята, предаде БНР.

Поправката стана известна под названието „Витоша ски“, защото беше вкарана за обсъждане от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като дружеството, което стопанисва съоръженията на Витоша, спря работа точно преди началото на зимния сезон.

На 28 декември кабинетът прие промени в Закона за горите, с които се допълва чл. 54 и се дава възможност за право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията да се учредява за изграждане и на ски писти, стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.

Промените предвиждат и да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти, като заявление това да се случи ще се подава директно до министъра на земеделието и храните.

Тези промени предизвикаха бурно недоволство, особено от страна на природозащитниците.

Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, скиори, сноубордисти и туристи протестираха вече на няколко пъти в защита на Природен парк „Витоша“ и срещу промените в Закона за горите.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация за алтернативен туризъм също не одобряват промените в Закона за горите.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: