Стойнев: Продължавам стъпките на кабинета на ГЕРБ

Стойнев: Продължавам стъпките на кабинета на ГЕРБ
Стойнев е категоричен, че България трябва да развива енергетиката си.
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира пред "Дарик" в събота изказванията, че е незаконно да се започва процедура по изграждане на нов блок в атомната централа без конкурс. Според него "конкурс трябва да има за изпълнител, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една".

"Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 г. МС, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има анализ на експертите от АЕЦ "Козлодуй" по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор – търси се реактор между 1000-1200 мегавата. На критериите до момента отговарят руските реактори и американските реактори. Оказа се, че американската технология е най-безопасната", допълни министърът.

"Ако не се споразумеем с "Уестингхаус", ще търсим други възможности, защото при всички положения България трябва да развива ядрената си енергетиката", категоричен е Стойнев.

Той бе категоричен, че страната ни има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят отиващите си 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Темата няма нищо общо с АЕЦ "Белене", подчерта министърът.

#АЕЦ Козлодуй #Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници