Европейската система за наблюдение на границите стартира на 2 декември

Европейската система за наблюдение на границите стартира на 2 декември
„Това е истински европейски отговор за спасяване на живота на мигранти, пътуващи в претъпкани и негодни за плаване по море плавателни съдове“, заяви еврокомисар Малмстрьом. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската система за наблюдение на границите (ЕВРОСУР) ще започне да действа на 2 декември 2013 г. и ще е с важен принос за спасяването на живота на мигранти, излагащи се на риск, за да достигнат бреговете на Европа, съобщават от Еврокомисията.

Системата ще предостави на ЕС по-добри инструменти за предотвратяване на трансгранични престъпления като трафик на хора и наркотици и в същото време за откриване и оказване на помощ на малки лодки с мигранти, изложени на опасност.

Операциите ще бъдат при пълно спазване на европейските и международните задължения, включително принципа на забрана за връщане.

„Приветствам стартирането на ЕВРОСУР. Това е истински европейски отговор за спасяване на живота на мигранти, пътуващи в претъпкани и негодни за плаване по море плавателни съдове, за да предотвратим нови трагедии в Средиземноморието и също за да задържаме скоростните лодки, превозващи наркотици. Всични тези инициативи са силно зависими от своевременния обмен на информация и координираните усилия между националните и европейските агенции. ЕВРОСУР осигурява тази рамка при пълно спазване на международните задължения“, заяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом.

ЕВРОСУР ще се задейства постепенно, като стартира на 2 декември 2013 г. в 18 държави – членки на ЕС, по южната и източната граница на Съюза и асоциираната към Шенген Норвегия.

Останалите 11 държави членки и тези, асоциираните към Шенген, ще се присъединят към системата на 1 декември 2014 г.

Различните елементи на ЕВРОСУР ще бъдат непрекъснато модернизирани през следващите години.

Гръбнакът на ЕВРОСУР се формира от национални координационни центрове, чрез които ще си сътрудничат и координират действията си всички национални органи, отговорни за наблюдението на границите - гранична охрана, полиция, брегова охрана, военноморски флот.

Информация за инцидентите по външните сухоземни и морски граници, състоянието и разположението на патрулите, както и аналитични доклади и разузнавателни данни ще се обменят чрез „национални картини на състоянието“ между националните органи.

Това сътрудничество и обмен на информация дават възможност на засегнатата държава членка да реагира много по-бързо на всички инциденти, свързани с незаконна миграция и трансгранична престъпност, или при наличието на риск за живота на мигрантите.

#Сесилия Малмстрьом #нелегални мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници