България вярва в европейското бъдеще на Украйна

България вярва в европейското бъдеще на Украйна
"България подкрепя подписването на Споразумение за асоцииране с Молдова и Грузия преди края на мандата на настоящата Европейска комисия", посочи Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ние сме приятели на Украйна, уважаваме напълно суверенния й избор, но вярваме, че бъдещето й е в политическото асоцииране и икономическата интеграция с Европейския съюз“, заяви президентът Росен Плевнелиев на Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство във Вилнюс

„Европейският съюз е с отворени врати за асоциирането на Украйна и остава ангажиран с този процес“, каза още българиският държавен глава.

Според Плевнелиев, дългосрочните ползи от асоцииране с Евросъюза са безспорни, тъй като споразумението гарантира възможно най-добрата подкрепа за подобряване на украинската икономика и отваря път за модернизация и реформи.

По думите на президента, гражданското общество в Украйна е дало ясен знак, че осъзнава важността на процеса на асоцииране и какво ще донесе той за върховенството на закона и икономическата стабилност и развитие на страната.

Плевнелиев призова, когато политиците взимат важни решения за обществото, водещи да бъдат не само изчисленията за икономическите изгоди, но гласа на своя народ.

Във връзка със Споразуменията за асоцииране на Молдова и Грузия, парафирани в петък, президентът подчерта, че въпреки външния натиск, пред който са се изправили двете страни, "те ясно са показали ангажираност към европейските ценности и принципи и политическа воля да реформират икономиките си и да изградят модерна демокрация".

"България подкрепя подписването на Споразумение за асоцииране с Молдова и Грузия преди края на мандата на настоящата Европейска комисия и вярваме, че това е правилният начин да покажем нашата солидарност", посочи държавният глава.

Президентът отбеляза, че Източното партньорство не се отнася само до развитието на икономиката и демокрацията, а е насочено преди всичко към гражданите и укрепването на връзките между тях "чрез падането на бариери и изграждането на мостове".

"Свободното движение на хора, стоки и капитали е най-голямото достижение на Евросъюза и що се отнася до източните ни партньори насърчаването на мобилността и облекчаването на визовия режим са ключови цели", заяви още държавният глава.

#Грузия #Молдова #Росен Плевнелиев #споразумение за асоцииране #България #Украйна между ЕС и Русия #"Източно партньорство"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници