Настаняват деца и майки бежанци в село Баня

Настаняват деца и майки бежанци в село Баня
Председателят на агенцията за бежанци смята, че България е сред най-силно засегнатите в Европейския съюз от бежанския поток. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Непридружените деца ще бъдат настанени в центъра в новозагорското село Баня. Там ще бъдат построени къщи за майки с деца и ще бъдат настанени тези, чиито съпрузи не са в България“, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Чирпанлиев посочи, че страната ни не се е сблъсквала с подобен проблем, за което спешно са били оборудвани нови центрове за бежанци, предава „Фокус“.

„В бежанския поток има и много деца – от над 4 хиляди души, настанени в центровете, децата са около 30–35%. Затова сме предвидили да бъде направена реорганизация на тези центрове“, коментира той.

„През първите девет месеца на тази година в България са потърсили закрила 5232 души. За сравнение, през първите 9 месеца на 2012 г. потърсилите закрила са само 183. Имаме увеличение на потока над 20 пъти“, посочи Чирпанлиев.

Председателят на агенцията за бежанци смята, че България е сред най-силно засегнатите в Европейския съюз от бежанския поток.

„Предвидили сме как да бъдат разпредели средствата, които ще бъдат осигурени от европейската помощ за България – 6,9 млн. евро. Включили сме 6 направления, като се започне от юридически консултации и преводи на документи“, отбеляза Николай Чирпанлиев и посочи, че там разходите са за около 60 хил. евро.

„И се стигне до най-голямата сума – 4,5 млн. евро за доизграждане и създаване на нормални условия в центровете за бежанци в Харманли, Военна рампа и Враждебна. Предвидили сме също средства за закупуване на две линейки в тези центрове, за осигуряване на медицински персонал, изграждане на здравни кабинети, закупуване на инвентар и други“, каза още той.

„Целта е да се изгради добра система за предоставяне на закрила при засиления бежански поток в страната“, заключи Чирпанлиев.

#Сирия #България #бежанци #Николай Чирпанлиев #майки #деца #Баня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници