Сделката с Иран може да неутрализира удар от Израел

Сделката с Иран може да неутрализира удар от Израел
A A+ A++ A

Автор: АФП; Превод: БГНЕС

Ядрената сделка между Иран и световните сили неутрализира военните заплахи на Израел срещу Техеран, но еврейската държава може да оказва натиск чрез дипломатически и разузнавателни средства, съобщават анализатори.

Иран се съгласи да замрази ядрената си програма за период от шест месеца в замяна на ограничени санкции след дълги преговори с петте постоянни членове на СС на ООН плюс Германия в Женева, които приключиха в неделя.

Западните държави обвиниха Иран в опит за създаване на ядрено оръжие - обвинение, което Техеран дълго отрича.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че държавата му "не е обвързана" със споразумението и при необходимост би нанесла удар срещу Иран, за да възпрепятства създаването на ядрено оръжие.

Експерти съобщават, че сделката от Женева категорично отхвърля военна намеса по време на 6-месечния договорен период.

"Докато международната общност встъпва в този 6-месечен период, по време на който трябва да се договори цялостна сделка, е малко вероятно Израел да предприеме действия", смята д-р Емили Ландау от Института за изследвания в областта на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Йоел Гузански, бивш анализатор по Иран в кабинета на израелския министър-председател и изследовател в Института за изследвания в областта на националната сигурност , е на същото мнение. "Вариантите на Израел сега са съвсем ограничени. Нетаняху заяви, че ядрената сделка не е обвързваща за Израел, което запазва правото на самозащита", смята Гузански. "Реалните шансове (за военен удар) след споразумението, което постави цялата международна общност на страната на Иран, са значително по-малки отколкото бяха вчера. Фактът, че споразумението между Иран и страните от групата 5+1 значително затруднява Израел да действа самостоятелно."

Израел има и други опции

Временното споразумение проправя път за бъдещи преговори, което не оставя Израел без варианти за действие.

"В рамките на плана на Обама за спиране на часовника и възпрепятстване на Иран да продължи ядрената си програма, сделката е нещо, което Израел може да приеме", смята Ландау.

Съгласно сделката, Техеран ще ограничи обогатяването на уран - въпросът, който повдига най-много подозрения в ядрената програма на Иран - до съвсем ниски нива за нуждите на гражданите.

В замяна, Техеран ще получи 7 млрд. долара (5,2 млрд. евро) като компенсация за санкциите.

"Това, на което станахме свидетели в последните седмици по време на преговорите, може лесно да бъде сравнено с това как биха изглеждали бъдещите преговори", каза Ландау. "Не е страхотна сделка, но не е и катастрофална."

Д-р Узи Раби, специалист по въпросите за Иран в Университета в Тел Авив, смята, че Израел би могъл да използва договорения период за дипломатически и разузнавателен натиск срещу Иран.

"Това представя 6-месечния период, през който Иран ще се възстанови икономически" каза той. "Сега Израел трябва да започне да мисли как ще се справи. Това би могло да включва съгласувани действия в областта на разузнаването, за да станат ясни военните мащаби на ядрената програма на Иран, или да покаже всяко нарушение от страна на Иран на условията по споразумението."

Всяко кривване на Иран ще улесни Израел отново да настоява за военни действия в дългосрочен план", каза Гузански.

"Международната легитимност (зелената светлина от световните сили) не е основна мисъл на Израел, ако и когато реши да нападне ядрен обект на Иран" смята той.

"Подкрепата на САЩ и други държави е важна и за Израел е трудно да действа без тяхната "жълта светлина". Но ако и когато Иран мами, а страната го е правила и преди и е вероятно това да се случи отново, тогава Израел ще може законно да използва други средства и да каже "Нали ти казах", допълва Гузански.

"Ако Израел открие таен обект, който не е декларирал, Израел лесно ще може да предприеме действия.

Междувременно, дипломатическият ефект на сделката може да сближи Израел и арабските партньори на САЩ, въпреки враждата в миналото, смятат анализатори.

"Когато става въпрос за съюзи днес Близкият Изток (Израел, ОАЕ и Саудитска Арабия) е мълчалив съюз", казва Гузански.

"Тези държави са дори по-загрижени за Иран, отколкото Израел. Следващите шест месеца ще представляват изпитание за отношенията между САЩ и Израел и между САЩ и арабските държави" смята Раби.

"Саудитска Арабия е бясна от случващото се. Изглежда всички американски съюзници в региона имат своите причини за безпокойство. Променливи съюзи е най-добрият начин ситуацията да бъде описана", допълва той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници